• DONATION

GREEK ORTHODOX COMMUNITY OF WEST ISLAND OF MONTREAL

Recent Posts

Church Office Hours: Mon-Thu 10 am to 5 pm, Friday 10 am to 1 pm.

Church is open during Office hours and on days and time when there is a Divine Liturgy or Service.

Eulogy of Constantin Lagouros by Nick Giannoukakis

Σεβασμιώτατε Δέσποτα, Πολυαγαπημένε Πατέρα και Ποιμενάρχα Αρχιεπίσκοπε Καναδά κ.κ. Σωτήριε, Σεβαστοί Ιερείς, Σεβαστέ π. Καμπερίδη,

Πολυαγαπημένη μου Ευαγγελία και Πολυαγαπητοί Ελπίδα και Δανιήλ, Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Μουσικότατοι Συναδελφοί Ιεροψάλται,

Αγαπητοί Φίλοι,

Μετα θρηνοχαρμολύπης συνέρχομαι μαζί σας σήμερα, στην σύναξη αυτή της ακολουθίας οπού προσφέρουμε στον Δημιουργό Θεό τον μεταστάντα  Κωνσταντίνο Λαγούρο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Καναδά, Άρχοντα Πρωτονοτάριο της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Καθηγητή Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Sherbrooke, και πρώην Καθηγητή Φυσικομαθηματικών στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Edouard Montpetit.

Θρήνος και Λύπη, διοτι η μετάστασίς του σημαίνει το τέλος μιας Χρυσής Εποχής Παραδοσιακής  Ψαλτικής στην Βόρεια Αμερική, ιδιαιτέρως στον Καναδά, στο Μόντρεαλ.

Θρήνος και Λύπη, διοτι η μετάστασίς του αφαιρεί ακόμα έναν άλλον Μεγάλο Πρωτοψάλτη και Δάσκαλο από εμάς.

Θρήνος και Λύπη, διοτι μας στερείται Σύμβουλος, Καθοδηγητής, Εικόνα, Πρωτότυπο, Σημείο Αναφοράς.

Θρήνος και Λύπη, διοτι μας στερείται πλέον ένας στοργικός Φίλος και Πατέρας.

Θρήνος και Λύπη, διοτι θα μας στερηθούν οι βαθιές του θεολογικές γνώσεις.

Θρήνος και Λύπη, διοτι δεν θ´ακούσουμε πια δια ζώσης τις μελλίρυτες ερμηνείες των μαθημάτων και των ύμνων της Εκκλησίας, όπως τις έλαβε από τους Μεγάλους Δασκάλους του.

Θρήνος και Λύπη, διοτι μερικά πρωτότυπα έργα του μένουν ημιτελές.

Χαρά, διοτι το τάλαντο που του χάρησε ο Θεός, το επένδυσε στην αγάπη και το αύξησε.

Χαρά, διοτι ο λιγυρόφθογγος λάρυγξ μεταρσίωσε εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς του Μόντρεαλ από τα γήϊνα στα ουράνια, σε κάθε ακολουθία, από τις μικρές μέχρι και τις ολονύκτιες, βοηθώντας στην πνευματική αναγέννηση.

Χαρά, διοτι έστω και ελαχιστότεροι, από τα σπλάγχνα της αγάπης του γεννήθηκαν κατά τ´άλλα πανάξιοι ιερείς, μοναχοί και μοναχές, και ιεροψάλτες που υπηρετούν και διακονούν όχι μόνο την εκκλησία, αλλα τους ανθρώπους, σε όλες τις ηπείρους της γής.

Χαρά, διοτι το παράδειγμά του έκανε τους μαθητές και φίλους του καλύτερους χριστιανούς.

Χαρά, διοτι το έργο του δεν έμεινε τοπικό, αλλα απλώθηκε παγκοσμίως.

Χαρά, διοτι ο Θεός ώρισε την μετάστασή του σε πολύ ώριμη και βαθειά ηλικία.

Χαρά, διοτι δια της καλής απολογίας του, ο Θεός Κύριος ευλόγησε “Χριστιανά τα τέλη της ζωής, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, και ειρηνηκά”.

Αγαπητοί Φίλοι, αισθάνομαι (ίσως υπερβολικά) πως “τοιούτος γαρ ημίν έπρεπεν Πρωτοψάλτης και Δάσκαλος, όσιος, άκακος, και αμίαντος, […] υψηλότερος των ουρανών γενόμενος”.

Δεν θα σας κουράσω με το βιογραφικό του Άρχοντα Πρωτοψάλτου, ή με την διήγηση του μεγάλου έργου που αφήνει σε μας να προσθέσουμε και να εμπλουτίσουμε. Θ´αναφερθώ μόνο στα πρόσφατα έργα που είναι άξια σημασίας. Ο Άρχοντας, τελευταία, ολοκλήρωσε ένα πλήρες Λεξιλόγιο των “δύσκολων όρων και Λέξεων” της Παρακλητικής (Οκτωήχου). Ως γλωσσολογικό έργο, είναι πρωτότυπο και ολοκληρωμένο. Ολοκλήρωσε κατάλογο των ειρμών και κανόνων (Α´και Γ´ Ωδή) των εορτών των  κυριωτέρων και “λιγότερα κυρίων” Αγίων και Οσίων της Εκκλησίας, σε βυζαντινή σημειογραφία, σεβόμενος τα πρώτυπα των ειρμών από τα κλασσικά Ειρμολόγια. Ολοκλήρωσε την καταγραφή από χειρόγραφα του Δευτέρου Τόμου των Δοξαστικών του Ενιαυτού του Δασκάλου του Αντωνίου Σύρκα σε προσητή έκδοση. Όσες φωνητικές δυνάμεις είχε τα τελευταία χρόνια, ηχογράφησε δυσεύρετα κείμενα και μαθήματα του Νηλέα Καμαράδου όπως τα έμαθε από τον Αντώνιο Σύρκα, μαθητή του Νηλέα.

Φορτωμένος από την θρηνοχαρμολύπη, δεν θα προσθέσω περισσότερα λόγια. Αιτώ σεπτώς, να τον θυμόσαστε, ιδιαιτέρως οι Μουσικότατοι Ιεροψάλτες συνάδελφοι στο Μόντρεαλ και τα περίχωρα, διοτι είτε άμεσα, έιτε εμμέσως, τα σπλάγχνα σας ψάλλουν και θα συνεχίζουν να ψάλλουν Λαγούρο. Του οφείλουμε αυτή την αγάπη και αυτή την αναγνώριση.

Ο Θεός να τον αναπαύσει, τον πλέον στεμμένο εντώς της Θριαμβεύουσας Εκκλησίας, και να είναι για μας Αιωνία η μνήμη του και το παράδειγμά του.

ελάχιστος εν χριστιανοίς και εν ιεροψάλταις,

Νικόλαος Γιαννουκάκης
Καθηγητής Ανοσολογίας και Βιολογικών Επιστημών
Carnegie Mellon University
Καθηγητής Παθολογίας και Ανοσολογίας
University of Pittsburgh School of Medicine
Ίδρυμα Κυτταρικής Θεραπείας
Allegheny Health Network
Πρωτοψάλτης, Ιερά Μητρόπολη Πιττσμπούργκου
Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πιττσμπούργκου
Χοράρχης του Βυζαντινού Χορού της Ιεράς Μητρόπολης Πιττσμπούργκου

Σχετικοί διαδικτυακοί σύνδεσμοι:

https://www.ieropsaltis.com/psalt_Lagouros.htm

http://ikoukouzelis.com/archives/8534

https://www.youtube.com/watch?v=VGwicOL1rVw

SIGNUP TO OUR NEWSLETTER

OUR SPONSORS